Co mam ugotować? [brak inf. o aut.] [1938]

[brak inf. o aut.]​ ​Co mam ugotować? Poznań [1938], Maggi Str. 112 Oprawa broszurowa, wydawnicza, 19 cm Stan: db- (otarcia pow. opr., niew. ubytek okleiny w dolnej cz. grzbietu, przebarw. dolnej cz. kart)

Kod producenta:: 1

Cena:: 52.00

EGZEMPLARZ DOSTĘPNY

TERMIN REALIZACJI - MAKSYMALNIE WYNOSI 5 DNI ROBOCZYCH
(3 DNI NA REALIZACJĘ ZAMÓWIENIA ORAZ 2 DNI ROBOCZE NA DOSTAWĘ)

GDYBY KTOŚ Z PAŃSTWA ŻYCZYŁ SOBIE KRÓTSZY TERMIN REALIZACJI
ZAMÓWIENIA - PROSZĘ O KONTAKT MAILOWY LUB TELEFONICZNY

facebook Google+

Opis produktu:

[brak inf. o aut.]

Co mam ugotować?  

Poznań [1938], Maggi

Str. 112

Oprawa broszurowa, wydawnicza, 19 cm

Stan: db- (otarcia pow. opr., niew. ubytek okleiny w dolnej cz. grzbietu, przebarw. dolnej cz. kart)


          "SŁOWO WSTĘPNE 

W obecnych czasach wpłynęły na sztukę kulinarną dwie zasadnicze okoliczności. Kryzys zredukował znacznie nasze dochody, a w parze z tem uszczuplił się w porównaniu do czasów minionych również i fundusz gospodarczy pani domu. Następnie wiedza lekarska wywołała swemi postulatami pod względem sposobu odżywiania jak i zestawiania potraw prawdziwy przewrót. Nowe hasła jak: witaminy, odżywianie jarskie, spożywanie potraw surowych wprowadziły niejedną panią domu w zakłopotanie. Jakkolwiek literatura kucharska jest dość bogata, jednak zmienione warunki zmuszają do poszukiwania nowych dróg i do rozwiązywania problemu kucharskiego w sposób do wymogów doby obecnej dostosowany. To też zasilanie literatury kucharskiej od czasu do czasu nowemi wskazówkami względnie nowemi przepisami na tanie, smaczne i pożywne potrawy okazuje się rzeczą konieczną, temwięcej że żaden kryzys ani też postęp nie zdołał wyrugować z nas jednej zasadniczej rzeczy, mianowicie życzenia, aby smacznie zjeść. Smaczny pokarm, spożyty z należytym apetytem, jest podstawą naszego zdrowia. Błędem dlatego jest zmuszanie siebie albo drugich do jedzenia potraw, do których czuje się odrazę albo które nam nie smakują. Takie potrawy nietylko nie zaspakają naszych fizjologicznych potrzeb, ale szkodzą wprost zdrowiu. Biorąc pod uwagę te względy, napisano niniejszą książeczkę. Jej myślą przewodnią jest: gotuj przedewszystkiem smacznie! Potrawy zestawione poniżej odznaczają się niezwykłą prostotą, a poza tem i minimalnym kosztem. Nic należą do rzadkości w niniejszej książeczce potrawy jednodaniowe, których koszt przy obliczeniu proporcyj na 6 osób nie przekracza 50-60 groszy, a które są mimo swej taniości bardzo treściwe i smaczne. I jeszcze jedną dodatnią cechę zauważy czytelniczka broszurki: przyrządzanie obiadów według podanych przepisów wymaga bardzo krótkiego czasu. Jest to rzecz bardzo ważna dla każdej pani gospodyni. Dlatego zastosowano w zestawionych poniżej przepisach nową metodę gotowania. Zarzucono praktykowane dotychczas wygotowywanie wywarów i smaków z mięsa i jarzyn jako podkładu do wszystkich prawie potraw, a zastąpiono je gotowemi produktami buljonowemi, które w handlu bardzo niedrogim kosztem nabyć można. Mimo szczupłych rozmiarów niniejszej książeczki kucharskiej starano się dostosować ją do wymogów wszystkich warstw i wszelkich upodobań, nie zapominając o jaroszach, o będących na diecie, o chorych, ani też o sportsmenach i wycieczkowiczach. W niniejszej książeczce kucharskiej wprowadzono tę dogodność, że podano przed każdym przepisem ścisłe proporcje poszczególnych produktów, co w znacznej mierze ułatwi zorjentowanie się w posiadanych zapasach lub potrzebie zakupu świeżych produktów. Ponadto każdy przepis został ułożony na podstawie doświadczeń wzgl. prób kucharskich, jest zatem dokładnie wypróbowany. Czytelniczka nie dozna zawodu, stosując się ściśle do przepisu. 

        Jolanta." 

Wyślij wiadomość gdy wiadomość pojawi się na stanie

Podaj adres email a powiadomimy Cię gdy książka pojawi się na stanie